Kedves István!

Meglehetősen nagy fába vágtad a fejszédet bő tíz évvel ezelőtt, amikor a sors Zagyvarékast „jelölte ki” számodra, hogy e Szolnokkal szomszédos kistelepülésen folytasd addigi sokak által ismert és elismert pályafutásod. 
Tele voltál tervekkel és elképzelésekkel, hogyan pezsdítsd fel szeretett községünk kulturális életét. Kiállítások, író-olvasó találkozók, koncertek, hangversenyek, színházi elődások, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár épületének külső-belső megújítása, korszerűsítése – és még hosszan lehetne sorolni mindazt, amit elértél és megvalósítottál Te és kollégáid. Mert Veled együtt ők is hittek abban, hogy bár rendkívül rögös és akadályokkal teli lesz az az út, amin elindulni kívántatok, de akarattal, kitartással és szorgalommal elértétek azt, amit vállaltatok.
Persze a fanyalgók most mondhatják azt, hogy mi mindent lehetett volna másként és máshogy csinálni, de a partvonal mellől bekiabálni – a kibicnek semmi sem drága elv alapján – nem nagy művészet. Biztos, hogy Benned is maradt hiányérzet, mert esetleg nem minden tervedet sikerült megvalósítani, de őszintén remélem, hogy ha visszatekintesz a ’Rékason eltöltött 12 évedre, csak a jóra és szépre emlékezel majd. Meg azokra a barátságokra, ismeretségekre, amelyek itt köttettek. 
Köszönjük Neked a napokban megjelent Falukönyvet, a Szent István-napi ünnepségsorozat megszervezését, és azokat az álmokat, amelyekről részletesen is írtál a Zagyvarékastól búcsúzó soraidban: „rékasi Móricz szobor, a rékasi Kazula, kiállítás a Szolnoki Művésztelep alkotóival, Nádas Péter fotóiból, sok-sok színházi előadás, koncert, hangverseny vagy csak egy jó buli…” Talán egyszer, a nem túl távoli jövőben az általad felsoroltak nem csak az álom kategóriájába tartoznak majd…
Jövőre 700 éves lesz Zagyvarékas, ehhez képest szinte „semminek” tűnhet az a 12 év, amit nálunk, értünk dolgoztál, de az egészen biztos, hogy a község kulturális életének a Te nevedhez kötődő fejezetét csupa arany betűkkel írták.
Mindig tárt karokkal és kitörő örömmel fogunk várni, amikor csak erre visz az utad, vagy tiszteletedet teszed településünk valamely rendezvényén.
A magam és valamennyi lakos nevében csak a legnagyobb köszönet hangján fejezhetem ki elismerésemet mindazért, amit Zagyvarékasért tettél. Lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk, hogy örökségedet folytassuk. 
 
Barátsággal ölel: Laci
 
Polónyi László
a polgármester feladat- és hatáskörében eljáró 
pénzügyi bizottság elnöke