Rendőrségi tájékoztató

Elektronikus Lakossági Információs Rendszer 2023. novemberi száma

Bűnmegelőzési tanácsok a közelgő ünnepek idejére!

Az egyre fokozódó ünnepi hangulatban az emberek sokszor megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonságiszabályokról. Gyakran előfordul, hogy a gépkocsi ülésére gyorsan berakják az éppen megvásárolt csomagokat és már rohannak is a következő áruházba, vagy éppen a legszebbajándék után kutatva a pultra vagy a bevásárlókocsiba teszik táskájukat, pénztárcájukat. Az ilyen könnyelműség segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. Sajnálatos tapasztalat, hogy a karácsonyi ünnepekre való felkészülés időszakában a megnövekvő bevásárló forgalom jelentősen aktivizálja a gépkocsifeltörésre, illetve az alkalmi lopásra specializálódóbűnözőket.
A zsebtolvaj gyakran zsúfolt helyeken, a tömegközlekedésieszközön, vagy épp a sorban állás közben csaphat le a könnyűcélpontra, ezért kérem fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a zsebesek ellen!
 • - Pénzét, pénztárcáját úgy helyezze el táskájában, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne láthassák!
 • - Vásárlásnál semmiképp se tegye bevásárlókocsijába tárcáját, vagy nyitott táskáját!
 • - Ha nagyobb összeget kíván az ajándékokra, vagy bevásárlásra fordítani, a készpénz helyett inkább a bankkártyás vásárlást preferálja!
 • - Ha a készpénzes vásárlás mellett dönt, tervezze meg még otthon, hogy milyen összegért fog vásárolni, és csak a szükséges pénzt vigye magával!
 • - Táskáját mindig csatolja be, cipzározza össze! Nem kell mindenkinek tudnia, mi a szütyő tartalma!
 • - A telefont és a pénztárcát, vagy a készpénzt ne hordja a nadrághátsó zsebében!
 • - Étteremben, vagy büfében ne a székre akassza táskáját, inkább maga mellé helyezze! Ha épp a mosdóba, vagy bármilyen más okból elmegy az asztaltól, soha ne hagyja ottfelügyelet nélkül!

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a tűzifa vásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet!
 
A fűtési szezonban megnövekedett a kereslet a tüzelőanyagok iránt. Az online felületeken és más hirdetésekben kínáltfűtőanyagok vásárlásánál is legyenek óvatosak! Előfordulhat, hogy a csalók illegálisfakitermelésből, falopásból származótüzelőt kínálnak kedvező áron, vagy kedvezményt ígérve próbálják becsapni a vevőket, esetleg a vételárat vagy annak egy részét előre kérik későbbi szállítást ígérve, azonban a tényleges kiszállításra nem kerül sor. Lehetőleg csak telephellyel és hitelesmérleggel rendelkező cégtől, vállalkozástól vásároljanak tüzelőt! Ha újsághirdetés útján vagy házaló árusoktól vesznek, nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak.
A kedvezőnek tűnő, a piacinál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat mindig fontolják meg! Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és a lerakodáshoz lehetőleg kérjék olyan családtag vagy szomszéd segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet megrendeltek, és a jelenlétükben mérték le! Amennyiben a cég vagy vállalkozóelőleget kér, legyenek nagyon körültekintőek!
Ha nem ismerik jól az eladót, előre ne utaljanak, illetve ne adjanak át pénzt! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házukba! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók előtt vegyék elő az összes megtakarítottpénzüket!
 
Annak érdekében, hogy ne váljon senkicsalók áldozatává, fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság további tanácsait:
 • Vásárlás előtt javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb tüzép telepeken.
 • Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött helyről, telepről vásárolják meg a téli tüzelőt!
 • Tűzifát csak szállítójeggyel, számlával vegyenek át!
 • Ha tehetik, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyék a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető! A fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 • Ne utaljanak előre pénzt, főleg ismeretlenhirdetőknek! Fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor!
 • Házaló faárustól inkább ne vásároljanak, ha mégis így tesznek, mindenképpen írják fel a gépkocsi rendszámát, és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget ismerőstől, szomszédtól!
 
Amennyiben bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a112-es segélyhívó számon!